romkeswijnenspijs

De passie van Romke

 

De wereld van wijn is oneindig en altijd in beweging. De passie van Romke is niet te omvatten.

Acht en dertig jaar wijnkennis en ervaring verpakt in onstuitbaar enthousiasme. Met passie en eerbied voor de druif en groot respect voor de makers.

Interesse voor wijn is Romke met de paplepel ingegoten. Klein als hij was lieten zijn ouders hem alles proeven. Hoe smaakt dat? Wat vind je ervan? Kritisch op smaak en mening. Geen vet gevulde glazen maar bodempjes wijn deden Romke verlangen naar meer. Meer weten en meer ontdekken. Proeven en nog eens proeven. Tot op de dag van vandaag.

Op zijn 15de was Romke eindelijk oud genoeg om in een slijterij te mogen werken. Een jaar later naar Montpellier om te helpen in een wijnhandel van twee Franse oenologen. Het is dat zijn ouders hem dwongen zijn middelbare school af te maken, anders was hij nooit terug gekomen.

In 1981 aan het vak geroken in West Hollywood bij Ma Maison, gelieerd aan Tour D’Argent Parijs. Daarna bij Napa Valley bij William Hill, toen bekend om zijn Cabernet Sauvignon. Kennis opgedaan in vinificatie en kelderwerk. Bij terugkomst in Europa horecawerk in Bordeaux bij Chateau La Grange de Lupé en in Beaune bij Tollot Voarick met zijn handen in de aarde: planten, snoeien, spuiten en binden. Alles afgerond met een hele oogst bij Simone Bize in Savigny les Beaune.

Terug in Nederland het Middenstandsdiploma gehaald en het vakslijters diploma van de Vinologen Opleiding. Als bedrijfsleider aan de slag in Haarlem bij Het Wijndepot. En zijn ondernemersgeest in 1986 vertaald naar zijn eigen winkel in Breda: Wijnhandel Romke van Dijk met galerie en proeverij.

Daarna naar Rotterdam met import en handel naar vakhandel en horeca. Voor een Spaanse leverancier de export opgezet, met focus op Nederland en Belgie en later ook Engeland, Ierland, Polen, Rusland en Israel.

De Koksopleiding bij de Horeca Opleiding van Mondriaan gaf het verlossende antwoord op zijn passie voor koken en eten. Met een stage in het Kandinsky/Kurhaus in Scheveningen. En zijn niet aflatende honger naar kennis wordt nu gestild met de Diplomacourse, de vooropleiding van Master of Wine, het hoogst aangeschreven diploma in de wereld.

Romke’s Wijn en Spijs is actief met de verkoop van een selectief aankoopbeleid in zijn internetwinkel Romke’s Tiental en organiseert in zijn Haagse Proeflokaal tal van wijnproeverijen, lezingen en kook events voor een groot publiek.

logo

Je vindt er een klein aantal (10) wijnen door mij geselecteerd op prijs-plezier verhouding. Ze kosten grofweg niet minder dan zes en niet meer dan twintig euro. Een prijsklasse waar de wijnmaker in staat is om op een integere manier met zijn wijngaarden om te gaan, met respect voor het milieu. Zonder door te schieten naar kostbare wijnen, waar schaarsheid en mode de prijs opdrijven.

Het tiental zal uiteraard regelmatig wisselen als we door de voorraad heen zijn, het nieuwe oogstjaar minder mooi is of ik een andere interessantere wijn voor je heb gevonden.

Door het aantal wijnen klein te houden kan er gericht en scherp worden ingekocht.