Romkes wijn en spijs

Gehaktballetjes met chorizo

Voor ongeveer 100 balletjes:
– Anderhalve kilo goed rundergehakt
– 4 tenen knoflook
– 3 kleine uien
– 300g Turks brood
– 2 eieren
– Peper
– Zout
– Een flinke bos platte peterselie
– 300g chorizo
– Twee glazen rode wijn

Voor de saus:
– Twee blikken tomaat van 400g uit Zuid-Italië of Zuid-Spanje, van goede kwaliteit
– Tien takjes afgeritste tijm
– Handje oregano
– Flink glas witte wijn
– Een paar laurierbladeren
– Grote rode peper
– Runderbouillonblokje

Te beginnen met de chorizo, die later wordt verwerkt in het gehaktmengsel:
Snij deze in dunne plakjes en braad ze met een beetje olijfolie in een koekenpan. Gooi er twee glazen rode wijn bij en laat zo’n 15 minuten pruttelen. Haal de plakjes uit de pan en hak ze, bijvoorbeeld met behulp van een keukenmachine, in kleine stukjes. Doe het gehakt in een grote kom en voeg de stukjes chorizo toe. Kneed dit even samen en voeg dan ook de eitjes en gesnipperde knoflook, ui en peterselie toe. Zorg dat het Turks brood droog is, desnoods door het tien minuten in een hete oven te stoppen. Verkruimel dit vervolgens en voeg het toe aan het mengsel. Doe er dan nog 8 gram zeezout en een paar draaien van de pepermolen bij. Meng het tot er een mooie consistente massa ontstaat.

Begin dan aan de saus:
Breng een beetje olijfolie op temperatuur in een grote pan en doe de blikken gesneden tomaat erbij. Zo wordt het zuur aan de tomaat onttrokken. Voeg een flink glas droge witte wijn, de oregano en de tijm toe. Roer door elkaar en voeg dan nog een opengesneden peper en een paar laurierbladeren toe. Een stuk of drie, vier. Warm de saus op en laat rustig pruttelen.

Draai van het gehaktmengsel kleine balletjes van ongeveer 4 centimeter doorsnede. Laat deze op een rustig vuurtje aanbraden met olijfolie. Zorg ervoor dat je niet teveel balletjes tegelijk in de pan doet, doe het in drie of vier sessies. Als ze zijn aangebraden kunnen ze gelijk in de pruttelende tomatensaus, daar garen ze verder. Let op: maak eerst een proefballetje klaar om te kijken of het mengsel goed is. Als je alles op maakt en er daarna achterkomt dat het niet goed is, kan je het niet meer aanpassen. Blijf zo ook de saus afproeven.

Als alle gehaktballetjes in de pan met tomatensaus zitten kan de deksel erop. Na 25 minuten op een laag pitje zijn de balletjes klaar. Als je ze later pas wil eten kan je ze ook na het garen weer in de pan met saus opwarmen.

Buen apetito, eet smakelijk!