Wineprofessional

Gisteren 13 januari een grandioze dag in Amsterdam op de Wineprofessional

Wat een grandioos evenement is dit toch. Een hele grote groep importeurs, restaurateurs, handelaars en grote liefhebbers van al het moois rond de feestelijke tafel. En het bijzondere is dat de meeste keiharde concurrenten van elkaar zijn. Maar door de gemeenschappelijke liefde voor wijn merk je dit niet. Er is merkbaar een groot respect voor elkaar en waardering voor de moed om in dit vakgebied een boterham te verdienen.

Wat heb ik geproefd? Heel veel, maar dit waren voor mij de 3 hoogtepunten:

De TOP van Oostenrijk ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van Oostenrijk specialist Regina Meij eigenaar van Imperial wijnkopers. Wat een schitterende serie Grunener veltliners. Met voor mij de Knoll vinothekfúhling smaragd 2011 als één van de absolute toppers. Voor de prijs van een dikke 50 euro mag je dan ook een hoop verwachten. Maar dat werd helemaal waargemaakt. Denk aan de materie, klasse én verfijning van 4 flessen in één fles gestopt. Een smaakexplosie in de mond. En wat een afschuwelijk doch beklijvend etiket…

Ad Bibendum, een collega van mij uit België had 12 top rode wijnen, meestal van de Shiraz, uit Australië meegenomen, allen uit 2004. In hun jeugd waren dit vreselijk volle, krachtige blockbusters met van alles veel: kleur, geur, smaak… en alcohol. Maar als je deze wijnen nu proeft is er zo een mooie balans ontstaan en is geen enkel element vermoeiend. Echt een samensmelting van klasse. Realiseer je wel dat dit wijnen zijn die voor de restaurateur een prijskaartje hebben dat soms de 100 euro overtreft. Dus werkelijk het mooiste en grootste uit Australië. Als ik er één mag kiezen die een grandioze indruk op me heeft gemaakt dan is het Burge Family ‘Draycott Vineyard’ Shiraz. Zo verschrikkelijk mooi in balans, zo drinkbaar, zo fraai en met nog een goede toekomst. 10 jaar oud en nu al helemaal een feest. Gelukkig was dit een wat minder kostbare. Wijnen van Noon waren ook geweldig. Ik ben een klassieke wereldman, maar ik zat toch echt te glimmen op mijn stoel tijdens deze proeverij.

René Muré Elzas.

Eerst een serie van top Rieslings. Bio droog en spannend. Véronique Muré vertelde met passie over het werk in de wijngaard en cuverie. Deze trend biologisch werken vind ik een heel belangrijke en ben dan ook heel blij als dit ook in het glas goed uitpakt. Spatzuivere wijnen, droog met een verkwikkende zuurgraad. Daarna 3 x een pinot noir. Ik ben zelden gecharmeerd over de prestaties van deze druif in dit gebied… 2011 en 2013 verbaasde mij met een een enorm goed gestructureerde, mondvullende smaak. Een combinatie van vakmanschap en een iets hogere gemiddelde temperatuur?

 Volgend jaar ben ik weer van de partij, ook om zoveel bevriende wijnliefhebbers opnieuw een goed nieuw jaar te wensen. Tot dan!