La mer a boire

‘’La mer à boire’’, zoals de Fransen zeggen

Afgelopen woensdagavond was ik aanwezig bij een proeverij van de Haagse Wijn Sociëteit (HWS). Het thema van deze blindproeverij, met 9 witte en 9 rode wijnen, was de ‘minder bekende gebieden’ uit Frankrijk.

Het was een verrassende proeverij met soms grote verschillen tussen de wijnen. Ik zag en proefde wijnen met veel persoonlijkheid. Het lijkt er op dat de wijnmakers in die wat kleinere en onbekendere gebieden zich vrijer voelen om wijnen met een eigen identiteit te maken.

Ik proefde bijvoorbeeld een licht oxidatieve Arbois-Pupilin van de chardonnay-druif. En  een Chateau Simone 1999 van voornamelijk clairette en grenache blanc.
Die wijnen blind proeven en proberen te plaatsen is een interessante opgave. Want hoe vaak proef je nou bijvoorbeeld een Côte du Lot?

Mijn absolute hoogtepunten van de avond waren een schitterende Savennieres van Nicolas Joly, een Negrette uit Fronton en een knaller van een Vinsobres van Perrin & Fils (Chateau Beaucastel).

Ja, in Frankrijk valt er nog steeds heel veel bijzonders te ontdekken. Misschien wel oneindig veel. La mer à boire zoals de Fransen zeggen.