Romkes wijn en spijs

Tiramisu

Ik ben niet echt een dessert-man, maar voor deze tiramisu maak ik graag een uitzondering. Ik heb dit dessert geserveerd op een van mijn diners met proeverij. Iedereen heeft heerlijk gegeten, maar deze tiramisu was voor mij een verrassend groot succes.

De ingrediënten:

  • 4 eidooiers
  • 120 g lichte basterdsuiker, die is wat geraffineerder en geeft meer smaak en kleur
  • 500 g mascarpone
  • 4 eiwitten
  • lange vingers
  • 150 ml sterke koude koffie
  • 150 ml Marsala Superiore Riserva Dolce, en dan het liefst geen goedkope keukenmarsala. In dit geval krijg je voor iets meer geld vaak een stuk betere marsala.

Bereiding:
Klop de eidooiers tot een schuimige massa en klop daarna met de basterdsuiker au bain marie tot dikke room in ca. 10 minuten. Laat het dan afkoelen.

Klop de eiwitten stijf in een schone kom. Wat ik altijd doe, is deze kom van tevoren even ontvetten met wat citroen. In een brandschone en vetvrije kom wordt het eiwit luchtiger.

Kloppen kun je het beste met de hand doen en niet met een elektrische mixer. De draaifrequentie van de elektrische mixer is te hoog, waardoor er te weinig lucht in het mengsel terecht komt.
Roer de mascarpone los en voeg het eigeelmengsel toe. Spatel daarna voorzichtig het opgeklopte eiwit erdoor.
Doe het echt voorzichtig, anders ben je de luchtigheid zo weer kwijt en is je harde werk voor niks geweest.

Doe de koffie en de marsala samen in een andere kom. Dip de lange vingers in dit mengsel, maar doe dit niet te lang, anders breken ze af.

Neem een schaal en vul deze om en om met eerst een laagjes lange vingers en daarna een laagje crème.

Zet het geheel nu in de koelkast en laat tenminste drie tot vier uur afkoelen. Heb je haast? Het geheim van de smid: zet hem gewoon even een uurtje in de vriezer.

Vlak voor het opdienen:
Bestuif de tiramisu met gezeefd cacaopoeder en snijd in stukken. Dat wordt genieten!