3-nieuwewijnen-2

Tien heerlijke wijnen en spannende balletjes

Het was een groot succes. Mijn wijnen vielen in de smaak en ik had heerlijke gehaktballetjes gemaakt met o.a. truffel en cantharellen. Ik kreeg wel honderd keer de vraag om het recept. Bij deze:

Let op! Dit zijn richtlijnen, volg vooral je eigen hart… Het recept is voor ca. 200 balletjes.

Voor het mengsel:

– 4 kilo rundergehakt, een keer gemalen waardoor het gehakt rul blijft. Deze haal ik bij Slagerij van de Broek op de Reinkenstraat in Den Haag.

– 8 eieren.

– 12 tenen knoflook

– 14 sjalotten  (De knoflook en de sjalotten even aanzetten in olijfolie, daarna toevoegen aan het mengsel)

– 0,8 kilo paddenstoelen, cantharellen,  eekhoorntjesbrood en morilles. (Even door de foodprocessor/heel klein snijden, dan aanfruiten in olijfolie en toevoegen aan het mengsel)

– 2 potjes truffeltapenade

– een handvol oregano (gevriesdroogde)

– 40 gram zout.

– Veel zwarte peper uit de molen, naar smaak toevoegen

– 2 doosjes paneer meel

In een GROTE schaal het mengsel zorgvuldig mengen zodat er een homogeen gehaktmengsel ontstaat waar geen paneermeel in is te zien. Bak eerst even apart een klein balletje en beoordeel de smaak. Daarna kan je nog finetunen.

Voor de bouillon:

– een fles niet te zware rode wijn

– drie potten runderfond (die van Lacroix bevallen mij goed)

– laurier, kruidnagel, tijm

In een GROTE pan de fles rode wijn doen. Daarbij drie potten runderfond.. wat laurier een kruidnagel, wat takjes tijm. Dit even aan de kook brengen daarna op een klein pitje zetten.

Met een lepel, of een kleine ijsschep van het mengsel balletjes maken van 20 à 25 gram. Met natte handen gaat het draaien van mooie balletjes heel goed. Deze aanbraden in olijfolie tot ze mooi bruin zijn. Daarna in de fond met rode wijn laten zakken en dit meerdere keren herhalen. Uiteindelijk moeten de balletjes net onderstaan. Proef de saus en voeg indien nodig nog wat wijn/water toe. De balletjes zijn na een half uurtje heerlijk te eten. Maar ze worden nóg lekkerder als je ze een tijdje heel zachtjes na laat pruttelen.

Het resultaat: heerlijke, smeuïge, kruidige, smaakvolle balletjes met een lekkere saus.

Lekkere dingen maken is altijd een combinatie van kennis, goede ingrediënten, tijd én LIEFDE.

Romke