Recept Boerenkip op mijn Provençaalse manier
Ingrediënten:
– een flinke kip van uitstekende kwaliteit (ongeveer 2 kilo)
– zeezout (ik gebruik zeezoutvlokken van Maldon, dat geeft extra smaak)
– knoflook (zes of meer tenen)
– een rode peper (zonder zaad en lijsten)
– een flinke hand rozemarijn
– een biologische citroen (rasp en sap)
– goede kwaliteit olijfolie
Leg de kip even apart en stop de rest van de ingrediënten in een vijzel en vermaal het tot een stevige pasta/marinade. Het kan ook in een foodprocessor, maar let dan op dat je het niet te fijn maalt.
Snijd de kip in flinke stukken. Gebruik alles: de poten, de vleugels, de borst, de rug.
Smeer de stukken kip in met de pasta/marinade en laat het minimaal twee uur op een koele plek intrekken.
Zet een vuurvaste pan op het vuur en braad de kip ongeveer zes minuten aan in wat olijfolie.
Verwarm ondertussen de oven voor op 160/180 graden en laat de kip daar 45 à 50 minuten in garen.
Een goed idee is om de laatste vier minuten de grillstand aan te zetten, waardoor je een extra knapperig korstje krijgt. Maar let op, niet te lang.
Geniet! En drink er natuurlijk een lekkere wijn bij. Denk aan een gulle Rhône zoals mijn Ventoux van Vindemio.
Maar ook een stoere Italiaan doet het goed. Zoals mijn Aglianico van Grifalco.