romkeswijnenspijs

Rode poon uit de Noordzee

Poontjes op mijn manier:

Ingrediënten:
– 2 kilo poontjes
– vrij neutrale olijfolie
– een citroen
– peper uit de molen
– zoutvlokken
– verse rozemarijn
Voor de groenten:
– een aubergine
– een venkel
– banaansjalotten
– cherrytomaatjes
– Kalamata-olijven
– rozemarijn
– knoflook
– peper uit de molen
– olijfolie
– een rode peper
– spaghetti

Laat bij de visboer twee kilo hele verse poon schoonmaken. Mijn beleving van een verse vis is dat hij je aankijkt, met mooie scherpe ogen. Na het schoonmaken hou je ongeveer een kilo over.
Olie de vissen even in met een goede maar vrij neutrale olijfolie.
Doe daar wat citroen, peper uit de molen, zoutvlokken en verse rozemarijn over.  Laat het even intrekken en blancheer ondertussen de venkel even 2 / 3 minuutjes. De venkel wordt dan iets zachter en vormt een beter geheel met de rest van het groentegerecht.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de aubergine in dunne plakken en voeg daar de sjalotten, cherrytomaatjes, olijven, rode peper, rozemarijn, knoflook in plakjes, wat peper uit de molen, olijfolie en de even geblancheerde venkel in dunne plakken aan toe. Wees niet te rooms, een courgette of een paprika past hier ook prima in. Kijk even wat je in huis hebt en wat je lekker vindt.

De groenten hebben 25 minuten nodig om te grillen, doe deze eerst in de oven en voeg na vijf minuten de vis toe. Kijk wel even naar de grootte van de poon, hele dikke hebben iets langer nodig. Het visvlees moet loslaten.

Daarbij simpel wat spaghetti koken. Wat olijfolie en blaadjes basilicum er op en smullen maar!