De basis is een goede bouillon. Ik maak een grote pan met ruim 10 liter inhoud.
Ingrediënten:
- 1 soepkip van 2,5 kilo
- Een prei
- Een paar uien
- Wat stengels selderij
- Wat teentjes knoflook
- Wat wortel
- Foelie
- Rode peper zonder zaad en lijst
- Peperkorrels
Snij de prei, de uien, de selderij, wortel en knoflook grof en laat het samen met de soepkip in ruim water 3 uur pruttelen. Af en toe even afschuimen, het schuim kan een bittere smaak aan het geheel geven. Zeef daarna tot een heldere bouillon.
Voeg daar 2 kilo linzen uit Puy aan toe (in het filmpjegebruik ik rode Turkse linzen maar ik geef toch de voorkeur aan de Franse. De linzen eerst flink wassen)
Linzen hebben (afhankelijk van hun soort ) ongeveer 45 minuten nodig.
Nu gaat het er om dat de groentes beetgaar zijn. Dus de timing van toevoegen is belangrijk.
Vulling:
Een goede kwaliteit kip in stukken gesneden, even voorzouten en peperen.
Deze heeft 40 minuten nodig in de bouillon.
Dan wortel, selderij, prei, deze hebben 15 minuten nodig